DESCRIPCIÓ

És un procediment de diagnòstic mèdic molt sofisticat que utilitza raigs X juntament amb un sistema informàtic potent que processa les dades i permet obtenir imatges tridimensionals de l’interior del cos en forma de “talls o rodanxes”, que després s’estudiaran en consoles de diagnòstic radiològic. A diferència de la radiologia convencional, en la qual l’emissor i el receptor dels raigs estan fixos i travessen la zona que es vol estudiar, en la TC o TAC tant l’emissor com el receptor giren al voltant de la zona, fet que permet elaborar la imatge o tall de la zona, i que després es pot imprimir en una placa o en un paper, gravar en un CD, etc.

La prova facilita el diagnòstic de tumors o infeccions en diferents òrgans, permet conèixer la morfologia de la medul·la espinal, els discs intervertebrals, l’estat de les fractures, la densitat òssia (osteoporosis), l’existència d’infart o d’hemorràgia cerebral, etc. Té moltes utilitats i és molt necessària en la medicina moderna.

PREPARACIÓ PER A LA PROVA
  • Es tracta d’una prova totalment indolora, en què el pacient ha d’estar estirat i quiet en una llitera que es desplaça durant l’estudi. La durada sol ser inferior als 30 minuts.
  • En alguns casos és necessari injectar contrast o prendre’l per via oral. Si és el cas, el pacient no podrà ingerir aliments durant les 6 hores anteriors, però sí que podrà prendre líquids de forma moderada fins a una hora abans de l’estudi.
  • Les persones que porten marcapassos o desfibril·ladors poden fer-se una TAC.
  • Les dones embarassades només es faran la prova si és d’estricta necessitat, per evitar possibles danys al fetus. En relació amb això, si l’estudi no és urgent, les dones en edat fèrtil s’han de fer la TAC una vegada s’hagi descartat raonablement la possibilitat que estiguin embarassades.

    El metge orientarà el pacient sobre la preparació prèvia a l’exploració.

CENTRES AMB TAC

Demaneu hora aquí

Sol·liciteu una visita de manera ràpida

Seleccioneu el centre més proper

I ompliu el formulari de contacte

DEMANAR HORA

El racó del pacient

Teniu algun dubte?

Preguntes més freqüents

No dubteu a consultar-nos

VEURE